top of page
296e33ca-823b-4eeb-a64e-ea9265633843.jpg

Fabrika ve Sanayi Isıtma Sistemleri

FABRİKA VE SANAYİ SİSTEMİ

Enerji kullanımı, Endüstriyel Tesislerde en çok sıcak su,kızgın su, buhar, kızgın yağ gereksiniminin karşılanmasında karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra proseste, ısıl işlem ve ergitme fırınlarında, kurutma, pişirme işlemlerinde, yüzey temizleme banyolarında ve ortam ısıtmasında da büyük miktarda enerji tüketimi olmaktadır.

Sanayinin can damarı olan enerji, değişik yakıt türleri ve elektrikten karşılanmaktadır. Tesislerin kalbi olan enerji santralleri (kazan daireleri v.b.) hem teknik donanımları, hem de yakıt harcamaları açısından önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturmaktadır.

Genellikle seramik, tarım, gıda, tekstil ve metalürji sektörlerinde yaygın olmak üzere birçok sanayi dalında sıcak su ve buhara çok gereksinim duyulmaktadır. Toprak ve seramik sanayinde kullanılan pişirme fırınlarında; Metalürji sanayinde ısıl işlem ve ergitme fırınlarında; Otomotiv de boya kurutma, yüzey temizleme banyolarında; Tekstilde kurutma makinalarında (yakıtı direkt yada indirekt yakarak) enerji tüketimi yoğundur.

Doğalgaz, sanayide gerek direkt olarak proseste,gerekse de ısı santrallerinde enerji üretiminde diğer tüm yakıtlara alternatif olarak kullanılabilir. Doğalgazın hem yanma kolaylığından,hem de atık gazlarının kompozisyonundan kaynaklanan nedenlerden dolayı proseste kullanımının avantajları çok fazladır.

Her sektörde rekabetin yoğun olduğu günümüzde işletmeler maliyetlerini düşürmek için öncelikle genel giderlerini kontrol etmektedirler. Bu kalemlerden bir tanesi de ısıtma giderleridir. Klasik ısıtma sistemleriyle mukayese edildiğinde yeni nesil ısıtma sistemlerinin (radyant ısıtma ve gazlı sıcak hava cihazları) %30 ie %55 arasında tasarruflar sağladığı görülmektedir. Bu oran işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak dahada büyümektedir ve yatırım maliyeti eski klasik yöntemlere nazaran çok daha uygundur. Ayrıca radyant ısıtıcılar ya da direk yakmalı gazlı hava ısıtıcıları; çok kısa sürede kurulumlarının yapılabilmesi, çabucak ısıtması, işletmesini besleyecek ve kontrol edecek personele ihtiyaç duymaması, tesisin elektrik alt yapısına etki edecek elektrik tüketimi olmaması ya da arıza durumunda tüm sistemi devre dışı bırakmaması gibi birçok avantaja sahiptir. Hangi ürünlerin seçileceği ve toplam kapasitenin ne olacağı bir uzman tarafından belirlenir. Çünkü bölgenin iklim şartları, binanın yüksekliği ve iletimsel özellikleri, iç ortam konfor şartları, hava değişimi, mesai durumu, stok / çalışma alanları gibi birçok parametre göz önünde bulundurularak uygun ürün seçilir. Bazen bir işletmede 3 farklı ürün kullanılabilmektedir.Yılmaz yapı mekanik olarak Fabrikanız için en uygun sistemleri önererek uzmanlaşmış kadrosu ile uygulamaları gerçekleştirmektedir.

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page